Παρουσίαση Ο.Π.Κ.Π.Ι

omilos-provlimatismou 1

Η παρουσίαση του Ο.Π.Κ.Π.Ι στα μ.μ.ε από τον καθηγητή Βενετσάνο Μαυρέα

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα στην πρόσκληση στα μέσα ενημέρωσης για τη μεθαυριανή 1η εκδήλωση του Ομίλου Πολιτικού & Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων με θέμα “Το προσφυγικό πρόβλημα και τη διαχείρισή του από την κοινωνία”, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Μαΐου 19.30 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Να ξεκινήσω κατά πρώτον για το ποιοί είμαστε, τι είναι ο Ο.Π.Κ.Π.Ι. Είμαστε μια ομάδα πολιτών που ζούμε και εργαζόμαστε στα Ιωάννινα, που θέσαμε ως βασική αρχή της δημιουργίας του Ομίλου την ενημέρωση της κοινωνίας για βασικά πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα, με βάση το διάλογο, την κριτική στάση και την παράθεση επιχειρημάτων. Δεν αποτελούμε πολιτική κίνηση, με φιλοδοξίες εμπλοκής στον οποιοδήποτε πολιτικό χώρο. Το βασικό μας χαρακτηριστικό είναι η πίστη στη δημοκρατία και στο διάλογο. Ως ενεργοί πολίτες, ο καθένας ακολουθεί με τον τρόπο του τον πολιτικό χώρο της επιλογής του, δεν είναι δε ένας μοναδικός πολιτικός φορέας που ανήκουμε. Ο στόχος μας είναι η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα βασικά προβλήματα που την απασχολούν, που είναι άλλωστε τα ίδια που απασχολούν ολόκληρη τη χώρα και η συζήτηση γι’ αυτά, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να σχηματίσει άποψη μέσα από τον υπεύθυνο λόγο με επιχειρήματα, πέρα από συνθήματα. Απευθυνόμαστε στη γνωστική λειτουργία του καθενός και όχι στο θυμικό και τις συναισθηματικές αντιδράσεις του καθενός. Για την ενημέρωση, ο όμιλος θα προσπαθήσει πάντοτε στις εκδηλώσεις του να προσκαλεί ομιλητές που θα παρουσιάζουν υπεύθυνες απόψεις στηριγμένες σε επιχειρήματα, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και να διαμορφώνει την άποψή του, είτε συμφωνεί είτε όχι με τον ομιλητή. Θέλουμε στις εκδηλώσεις μας να προάγουμε τον ελεύθερο διάλογο. Κατά συνέπεια, οι πολίτες θα μπορούν να διατυπώνουν ελεύθερα τη γνώμη τους και τα επιχειρήματά τους για τα θέματα που συζητούνται στην κάθε εκδήλωση. έτσι, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ελεύθερο βήμα στα Ιωάννινα, που, ελπίζουμε να αναβαθμίσει τον διάλογο στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

 

Ως πρώτο θέμα συζήτησης επιλέξαμε το προσφυγικό. Η ελληνική πολιτεία και η κοινωνία, για πρώτη φορά στην ιστορία της είχε να διαχειριστεί ένα πρόβλημα τέτοιων διαστάσεων, που ξεπερνά κάθε προηγούμενη εμπειρία της σε παρόμοια θέματα, κυρίως σε επίπεδα που ποιοτικά διέφεραν από παρόμοιες εμπειρίες, που άλλωστε συνέβησαν πριν 90+ χρόνια, όπως είναι η προσφυγική κρίση μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι δυσκολίες που προέκυψαν έχουν να κάνουν με διαφορετικά επίπεδα: 1) το διεθνές περιβάλλον και η στάση των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, 2) την προετοιμασία και τους χειρισμούς της πολιτείας στη στέγαση, την κοινωνική και υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών, την εκπαίδευση των παιδιών κ.λπ., 3) τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, 4) τις υπάρχουσες πολιτισμικές διαφορές, 5) τους φόβους που πολλές φορές καλλιεργούνται, λίγοι εξ αυτών υπαρκτοί και κυρίως ανύπαρκτοι που αφορούν κυρίως την ασφάλεια αλλά και την ανατροπή και αλλοίωση της εθνοτικής σύστασης του πληθυσμού, 6) τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας, 7) το  ρόλο των εθελοντών και των δραστηριοποιούμενων Μ.Κ.Ο., για να αναφέρω μερικά μόνο από τα θέματα που έχουν προκύψει και τα οποία αλληλο-συμπλέκονται μεταξύ τους και επηρεάζουν το ένα το άλλο. Οι τοπικές κοινωνίες πολλές φορές βρίσκονται χωρίς ενημέρωση και καθοδήγηση από την πολιτεία και, από την άλλη μεριά έχουν να χειριστούν τις αντιδράσεις πολιτών και φορέων, χωρίς σχέδιο και χωρίς να μπορούν να κινητοποιήσουν τους  ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που απαιτούνται. Η συζήτηση κατά συνέπεια αυτού του σημαντικού θέματος θεωρούμε πως μπορεί να προσφέρει τόσο στον κάθε πολίτη, όσο και στους τοπικούς φορείς γνώση και ιδέες για την δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση σε τοπικό επίπεδο.

Οι δύο ομιλητές της εκδήλωσης θεωρούνται τόσο στον ελλαδικό, όσο και στο διεθνή χώρο, ως άτομα με μεγάλη εμπειρία σε παρόμοια θέματα.

Ο κ. Δημήτρης Χριστόπουλος, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με εξειδίκευση σε θέματα μειονοτήτων, μεταναστών και προσφύγων, με πολλές εκδόσεις τόσο στα ελληνικά, όσο και σε άλλες γλώσσες. Είναι Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ από το 2003-2011 ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχει καταλάβει θέσεις τόσο ελληνικούς όσο και διεθνείς οργανισμούς και αρθρογραφεί τακτικά σε ΜΜΕ ενημέρωσης της χώρας μας και διεθνώς.

Η δεύτερη ομιλήτρια είναι η νομικός κυρία Γεωργία Σπυροπούλου, Υπεύθυνη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας. η κ. Σπυροπούλου έχει υπάρξει στο παρελθόν σύμβουλος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και δραστηριοποιείται ενεργά στα θέματα των δικαιωμάτων των προσφύγων.

2016-05-19 17_18_17-2016-05-19 16_51_11-.png - Προβολή φωτογραφιών του PicasaΤο

 

 

Καταστατικό του Ομίλου